[SOLVED] Why VS2019 get suddenly very slow and laggy while trying to debug a c# application?

Issue

I am working on a c# code for the last couple of weeks and I debug it very often.

VS 2019 was working properly but suddenly it got very slow and laggy when I tried to debug my code.
I checked all resources on my machine. All seem as before and are available enough.

Even I checked the same IDE with other codes. All runs and debugs fast enough as before.
I also updated my IDE to the last version (currently 16.8.5 by the end of February 2021).

Did anybody has the same experience with the VS2019 ever?

Thanks in advance.

Solution

Not sure whether the issue is caused your code with IDE environment together. Please try the following suggestions:

1) disable any third party installed extensions under Extensions–>Manage Extensions–>Installed to check whether an extension caused that.

2) reset settings under Tools–>Import and Export Settings–>Reset all settings and you can also make a backup of the settings

3) close VS, delete all files under C:\Users\xxx\AppData\Local\Microsoft\VisualStudio\16.0_xxx\ComponentModelCache

and also delete .vs hidden folder under your solution folder, bin and obj folder.

4) type devenv /safemode under Developer Command Prompt for VS to start a pure VS and then try your project.

5) create a new project with your same code and check if this works.

Besides, if all do not help, you could try a small reproducible sample with us.

Answered By – Mr Qian

Answer Checked By – Dawn Plyler (BugsFixing Volunteer)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *